Siri Carlén, konstnär, illustratör och formgivare. Uppdragsgivare: Nordiska museet.

De nominerade i kategorin Kollektivet

Alla ska med! Som facklig förening brinner Svenska Tecknare lite extra för Kolla!:s tävlingskategori som visar på värdefulla insatser för det gemensamma i branschen. Här är de nominerade i kategorin Kollektivet.

Kollektivet
Exempel på värdefulla insatser för det gemensamma i branschen. Det kan vara ett projekt som med kraft främjar organisationsarbete, opinionsbildning eller forum. Vad som helst som gagnar fler än den enskilde utövaren. Läs om alla kategorier här.

De nominerade i kategorin Kollektivet är:

#1 TITEL: Omforma barometrar/ interaktiva affischer

Kreatör: Karolina Westenhoff, grafisk formgivare
Uppdragsgivare: Omforma

Omformas affischer på Southern Sweden Design Days 2022.

De kallar sig för ”desginaktivister”– Kerstin Sylwan, Jenny Stefansdotter och Karolina Westenhoff, som genom sitt samarbete i Omforma vill förändra strukturerna för designbranschen. Genom att belysa mönster och skevheter vill de skapa diskussion om hur framtidens designbransch bör se ut. I Kolla!:s kategori för Kollektivet är Omforma nominerade för sitt bidrag med interaktiva affischer som de medverkade med på Southern Sweden Design Days (SSDD), 2022.

Så här beskrivs syftet:

”Southern Sweden Design Days är en plats där morgondagens design ska äga rum. Vi ville använda platsen för att med affischen som medium samla in mer underlag till att nå politiker och i förlängningen åstadkomma en förändring i branschen, för en mer inkluderande bransch, där fler uttryck får ta plats”.

Omformas affischer till designdagarna hade sin grund i formgivarnas tidigare verk och för att skapa dialog med besökarna på SSDD fanns häftetiketter som besökarna uppmanades att skriva på och fästa på affischerna. Jenny Stefansdotter Stentoft och Kerstin Sylwan är tillsammans med grafiska formgivaren Karolina Westenhoff kreatörer i samarbetet där Kerstin Sylwan är produktdesigner och Jenny Stefansdotter Stentoft är textildesigner.

Omformas affischer på Southern Sweden Design Days 2022.

#2 TITEL: Welcome to Norden

Kreatör: Siri Carlén, konstnär, illustratör och formgivare
Uppdragsgivare: Nordiska museet

Siri Carlén, konstnär, illustratör och formgivare är nominerad i kategorin Kollektivet.

Genom 500 handmålade ansikten lyfte illustratören och konstnären Siri Carlén frågan om vem som syns, vilka som bjuds in och är välkomna till Norden. Uppdraget var att pynta Nordiska museets julgran på temat hämtat från deras affischutställning ”Come to Norden”, som visade upp rese- och turistaffischer mellan åren 1890 och 1960.

Siri Carlén beskriver arbetet:

”Jag ville belysa temat utifrån resor som görs i flykt och som inte reser för nöjes skull och på så sätt lufta frågan om vem som är välkommen, vilka vi vill locka och bjuda un och hur representationen sett ut genom tiderna”.

Siri Carlén valde att samarbeta med organisationer som arbetar med flyktingar och integrationsfrågor vilket utvecklades till ett större projekt där Nordiska museet bjöd in till insamlingar för organisationen Refugees Welcome Stockholm. Nordiska museet anordnade guidade visningar, fika och konsert för ukrainska flyktingar och bjöd bland annat in till workshop för barn och unga tillsammans med Refugees Welcome och Kompis Sverige för att skapa porträtt som hängdes upp på museet.

Siri Carlén fortsätter:

”Det huvudsakliga syftet i projektet var att belysa frågan inom institutionen samt få Nordiska museet till självrannsakan och sätta press på deras förmåga och position att påverka och ta ansvar”.

Siri Carlén, konstnär, illustratör och formgivare är nominerad i kategorin Kollektivet.

#3 TITEL: Mångfaldsvampar i syrénpalett lyfter kulturpolitiken

Kreatör: Valeria Hedman, Creative director och Falko Grentrup, Creative director och illustratör – Transfer Studio
Uppdragsgivare: KLYS

Transfer Studio för KLYS. Nominerade i Kollektivet.

Transfer Studio fick i uppdrag av KLYS – en samarbetsorganisation för kulturskaparorganisationer, att göra det visuella konceptet för en kampanj. Kampanjen var KLYS:s kulturpolitiska valplattform inför riksdagsvalet 2022. Transfer Studio tog fram konceptet ”Växtkraft” där de ville visa att Sverige kan nå en ny renässans inom kulturområdet om man satsar på kulturens ekosystem och näringsväv genom att genomföra de konkreta förslag som KLYS lägger fram i kampanjen.

Så här beskrivs arbetet:

”En nyckeldel var framtagandet av ett omfattande illustrationssystem som gestaltar de olika teman i budskapet, så som sociala trygghetssystem och upphovsrätt. Mångfald fick i vår palett visas som svampar – vi ser ju bara frukterna men under ytan är det enorma nätverk som håller ihop mikrolivet, skogarna, ängarna och är en viktig del av ett hållbart ekosystem”.

Kampanjen lanserades på ett event på Moderna museet i Stockholm där politiker och kulturutövare deltog.

Transfer Studio för KLYS.

Av de tre nominerade bidragen kommer en vinnare att presenteras i samband med Kolla!-dagens prisutdelning den 4 oktober på Färgfabriken i Stockholm. Välkommen att Kolla! Köp biljett här. 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.