Studio Parasto Backman för Svensk Bokkonst. Ylva Sommerland, Redaktör. Fotograf: Linda Löfström Baker.

De nominerade i kategorin Form

Inför Kolla!-dagen den 4 oktober presenterar vi de nominerade i Kolla!:s åtta kategorier. Exempel på där formen driver arbetet och får spela huvudrollen är det som kategorin Form lyfter. Här är de tre nominerade. Välkommen att Kolla!

Form
Exempel på när estetiken medvetet får spela huvudrollen, där utformningen driver arbetet, och inte behöver bäras av en idé eller budskap, utan har ett värde i sig. Det kan handla om skala, material eller en särskilt utmärkande användning av färg och form. Läs mer om alla kategorier här.

De nominerade i kategorin Form är: 

#1 TITEL: Svensk Bokkonst 2021

Kreatör: Studio Parasto Backman
Uppdragsgivare: Svensk Bokkonst

Studio Parasto Backman tävlar med Svensk Bokkonst 2021. Foto: Lina Löfström Baker.

Den ideella föreningen Svensk Bokkonst har funnits sedan 1933 med syftet att inspirera kvalité inom bokformgivning genom lyfta fram nutida och historiska exempel på god bokproduktion. Varje år utser föreningen 25 föredömligt formgivna böcker som presenteras i en katalog.

Studio Parasto Backman fick uppdraget att skapa 2021 års upplaga av Svensk Bokkonst. Studio Parasto Backman beskriver tanken med formarbetet:

”Den grafiska formen för 2021 års Svensk Bokkonst-katalog är en hyllning till bokkonsten och till ornamentets givna plats i en samtida kontext”.

For formgivningen gjorde Studio Parasto Backman research på böcker från 1700-talet och 1800-talet hos Kungliga biblioteket. Formgivningen influerades också av de 25 böcker som presenterades i katalogen. Olika formdetaljer framträder dessutom i brödtexten och för att skapa en form- och hantverksmässig dynamik så skiljer sig både kompositionen och bilduppslagen åt.

Medverkande kreatörer är också: Elsa Paulson och Sally Apelmo, praktikanter. Ylva Sommerland, redaktör för Svensk Bokkonst 2021, Tryckeri: Göteborgstryckeriet, Bokbinderi: Förlagshuset Nordens Grafiska.

Studio Parasto Backman. Foto: Lina Löfström Baker.

Studio Parasto Backman. Foto: Lina Löfström Baker.

#2 TITEL: Processen

Kreatör: Open Studio
Uppdragsgivare: Sedir Ajeenah och Norstedts Förlag

Open Studio är nominerade i kategorin Form för sitt arbete med formgivningen av Sedir Ajeenahs kokbok Processen, utgiven på Norstedts förlag 2022. Fotograf: Petter Bäcklund.

I Sverige ges flest kokböcker ut i världen sett till per capita. Hur skapar man en kokbok som sticker ut? Hur fångar man en digital matkreatörs förehavanden i en analog enhet? Det var frågor som Open Studio ställde sig när de fick i uppdrag att skapa en kokbok åt receptmakaren Sedir Ajeenah som fått stora framgångar med sitt matlagningskonto på sociala medier. Kokboken utgiven på Norstedts förlag (2022) tar vid där Instagram slutar, utan introduktion och med första receptet redan på omslaget.

Så här beskriver Open Studio kokbokens utformning:

”Kolofon, innehållsförteckning och filosofitexter är förpassade till mittuppslagen. Recepten är matlagningssäkrade i ett skyddsomslag av tjock plast och med ett högblankt, avtorkningsbart bestruket papper. Resultatet är en kokbok lik hur kokböcker var förr, som ett av kökets redskap”

Boken har en öppen rygg med svart trådbindning. Den är omsluten av en tjock skyddsplast med tryck på.

Open Studio är nominerade i kategorin Form för sitt arbete med formgivningen av Sedir Ajeenahs kokbok Processen, utgiven på Norstedts förlag 2022. Fotograf: Petter Bäcklund.

 

#3 TITEL: Repertoar i en låda

Kreatör: Lina Forsgren, art director och grafisk formgivare
Uppdragsgivare: Riksteatern

Lina Forsgren, ad och grafisk formgivare.

Varje säsong presenterar Riksteatern sin kommande repertoar för inbjudna gäster. Men när coronapandemin satte stopp för en fysisk presskonferens valde teatern att lansera repertoaren i en låda för att ge en inblick på teater- och dansföreställningarna för våren 2021. Uppdraget med att skapa denna låda gick till formgivaren och ad:n Lina Forsgren.

Lådan är formgiven för att ge ett strakt intryck och innehåller olika lager där utvalda föreställningar lyfts fram med hjälp av trycksaker. I sista lagret finns ett program som presenterar hela vårprogrammet och först då avslöjas även avsändaren. I lådan ryms alltifrån dansinstallationer, folkkära artister, klassiker till föreställningar för barn och unga och de som fick lådan kunde bland annat vika upp miniatyrer av scenografi, dra ut en besticklåda i papp och smygläsa dagboksanteckningar.

Så här berättar Lina Forsgren om sitt formtänk:

”Jag ville att varje föreställning skulle presenteras på ett sätt som berättade något om den i båda utformning och val av papper och tryckeffekter – att varje trycksak skulle få bli en liten miniföreställning”.

Lina Forsgren har utformat lådan i nära samarbete med tryckerier för att hitta de bästa lösningarna för lådan. Lådan är tryckt av Profilskaparen och trycksaker är från TMG Stockholm.

Kreatör: Lina Forsgren, art director och grafisk formgivare. Uppdragsgivare: Riksteatern.

Av de tre nominerade bidragen kommer en vinnare att presenteras i samband med Kolla!-dagens prisutdelning den 4 oktober på Färgfabriken i Stockholm. Välkommen att Kolla! Köp biljett här. 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.