Miika Tuomivuos illustrationer för Faktum Novell 2021, är nominerade i kategorin Bild.

De nominerade i kategorin Bild

I Kolla!:s kategori Bild lyfts exempel fram där bilden i ett arbete har fått spela en avgörande roll som visar just på bildens värde. Bland närmare 600 inkomna bidrag till tävlingen kan Svenska Tecknare stolt presentera de tre nominerade i kategorin Bild. Välkommen att Kolla!

Bild
Exempel där bilden har fått spela en avgörande roll, till exempel genom hantverk, berättande eller där bilden är bärande och har ett värde i sig utan att luta sig på idé eller koncept. Läs om alla kategorier här.

De nominerade i kategorin Bild är:

#1 TITEL: Faktum Novell

Kreatör: Miika Tuomivuo
Uppdragsgivare: Faktum

Miika Tuomivuo för Faktum Novell 2021.

Faktum är Götalands gatutidning och säljs av personer som lever i hemlöshet eller på något sätt drabbats av socialt utanförskap. Hälften av intäkterna av tidningen går till försäljarna som återfinns i Göteborg, Borås, Malmö och närliggande städer. En gång om året ger Faktum ut en novellsamling. År 2021 års novellsamling gavs Miika Tuomivuo uppdraget att illustrera novellerna i samlingen. Var och en av bilderna skulle ha ett eget uttryck som adderade ett alternativt perspektiv till berättelsen, men också knöt samman de fristående novellerna till en helhet.

Så här berättar Miika Tuomivuo om arbetsprocessen:

”Bildberättandet skedde utan författarnas inverkan men med deras slutliga godkännande. Illustrationerna ska fungera fristående och ha ett helt eget uttryck men samlat lämna samma lätt surrealistiska intryck”.

Miika Tuomivuo har gjort detaljer i akvarell, gouache, akryl och tusch och sedan skapat kollage som scannats in och bearbetats digitalt.

Miika Tuomivuo för Faktum Novell 2021.

Miika Tuomivuo för Faktum Novell 2021.

#2 TITEL: Utkik

Kreatör: Nika Bozorgmehr
Uppdragsgivare: –

Kreatör: Nika Bozorgmehr

Med blyerts på papper har illustratören Nika Bozorgmehr skapat en teckning som ger liv åt det persiska uttrycket: Det kommer att ljusna efter den här mörka natten!”. Uttrycket har, enligt kreatören, använts mycket i samband med de oroligheter som pågått i Iran de senaste året och protester. Uttrycket är en påminnelse om att ljuset ska segra tillslut.

Så här berättar Nika Bozorgmehr om arbetet bakom bilden:

”Illustrationen är gjord till en kort berättelse om kvinnokampen för frihet i Iran. Berättelsen har en poetisk beskrivning av pågående demonstrationer, protester och det iranska folkets strävan efter rättvisa och jämställdhet med fokus på kvinnor. För att kunna anpassa illustrationen till texten så har jag använt ett symboliskt uttryckssätt att överföra berättelsens budskap till tittare”.

#3 TITEL: All Quiet on the Western Front

Kreatör: Patrik Svensson
Uppdragsgivare: Harper’s magazine

Patrik Svensson för Harper´s magazine.

Illustratören Patrik Svensson har skapat en illustration för en artikel i Harper’s magazine baserad på krigsrapporter, och då särskilt den tyska författaren Erich Maria Remarques krigsskildring ”På västfronten intet nytt” från 1929.

Harpers är ett kultur- och litteraturmagasin med läsare i medelåldern och uppåt som har hög kunskapsnivå. Patrik Svenssons illustration bakar in olika teman och refererar till 20-talet med en reservoarpenna och soldat. Bilden är gjord i Photoshop.

Av de tre nominerade bidragen kommer en vinnare att presenteras i samband med Kolla!-dagens prisutdelning den 4 oktober på Färgfabriken i Stockholm. Välkommen att Kolla! Köp biljett här. 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.