"HAPPY HOUR 24/7". Studentarbete av Olivia Ekelund.

De nominerade i kategorin Studentarbete

Kolla! har en särskild kategori för studenter och för deras arbete som gjorts inom ramen för utbildningar inom Svenska Tecknares skrå. Kolla in de tre nominerade bidragen i kategorin Studentarbete!

Studentarbete: För studentarbeten gäller att de ska vara producerade inom ramen för utbildningens läroplan/verksamhet eller som en uppgift inom utbildningen under perioden 1 januari 2020 – 1 april 2023. Läs mer om alla kategorier här.

#1 TITEL: Illustrerad vardag

Kreatör: Illustratör och designer Moa Märta Markgren
Utbildning: Designprogrammet på HDK-Valand vid Göteborgs universitet

Stillbild ur ”Illustrerad vardag” en film av illustratör och designer Moa Märta Markgren.

Moa Märta Markgren är student i design vid HDK -Valand i Göteborg. Till ett av utbildningens skolprojekt uppmanades studenterna att arbeta utforskande och den nominerade filmen ”Illustrerad vardag”, som är en kombination av 2D och 3D, blev Moa Märta Markgrens resultat.

Med en egensydd stol, en vas med tulpaner och utsågade metallskulpturer har Moa Märta Markengren skapat en film som leker med vår syn på verkligheten. Vardagsföremål blir ”ovanliga” och som kreatören själv beskriver det:

”Vad händer när något inte är vad det ser ut att vara? Och hur kan det påverka vår vardag? I denna kortfilm får föremålen ett annat liv än vad ögat först kan föreställa, förvirring möter frustration och illustration växer ihop med verklighet och tillbaka igen”.

Se hela filmen ”Illustrerad vardag” här.

Stillbild ur ”Illustrerad vardag” en film av illustratör och designer Moa Märta Markgren.

#2 TITEL: HAPPY HOUR 24/7

Kreatör: Illustratör och mönsterdesigner Olivia Ekelund
Utbildning: Illustration, Konstfack

”HAPPY HOUR 24/7”. Studentarbete av illustratör och mönsterdesigner Olivia Ekelund.

Hur finner vi lycka i ett system som är baserat på vår undergång? Det var studenten Olivia Ekelunds frågeställning för sitt examensarbete vid Konstfack. Olivia Ekelund har skapat scenografi till ett fiktivt hotell, ett casino och en restaurang med utgångspunkt i barockens stilleben-tradition.

Genom att omvandla vardagliga objekt för vill Olivia Ekelund väcka ny respekt för material och ge vardagen en konstnärlig omsorg som en grund för en ny hoppfull tid för hantverk och det lokalproducerade.

Olivia Ekelund berättar:

”Jag använde leopardmönster, hundtand och tartanmönster som grund för en konceptuell utgrävning i den kapitalistiska arkeologin av ornament. Vilka begär formar vi och formas i sin tur av? Denna visuella fest är en hyllning till hantverksprocessen som källa till extas och livsglädje.”

Mer om Olivia Ekelunds arbete här.

”HAPPY HOUR 24/7”. Studentarbete av illustratör och mönsterdesigner Olivia Ekelund.

# 3 TITEL: Ur motståndet skapas nya former / Sometimes when I read the letters start to dance

Kreatör: Formgivare och illustratör Ella Walfridsson
Utbildning: Illustration och grafisk design, Konstfack

Delar ur examensarbete av formgivare och illustratör Ella Walfridsson.

Som dyslektiker upplever Ella Walfridsson ofta svårigheter med att avkoda text. Hjärnan snurrar till meningar och gör innehållet svårläst. Men dyslektiker utvecklar ofta andra förmågor, som att tänka tredimensionellt eller se kreativa kopplingar. För sitt examensarbete på Konstfack ville Ella Walfridsson undersöka de visuella upplevelserna med att läsa som dyslektiker och lyfta fram de många positiva sidorna med att tolka text ur ett annat perspektiv.

Genom att genomföra intervjuer och research tog Ella Walfridsson fram egna bokstavsformer och typsnitt som sedan presenterades i hennes arbete: ”Ur motståndet skapas nya former / Sometimes when I read the letters start to dance”. Se hela projektet här.

Ella Walfridsson berättar:

”Jag vill visa de syner som vi dyslektiker upplever. Det som skaver, förmågan att se nya former i sedan länge inlärt material som skapar nya berättelser. Jag vill öppna upp för en mer lekfull, experimenterande och mångfaldig värld av bokstavsformer.”

Mer om Ella Walfridsson finns här.

Delar ur examensarbete av formgivare och illustratör Ella Walfridsson.

Delar ur examensarbete av formgivare och illustratör Ella Walfridsson.

Delar ur examensarbete av formgivare och illustratör Ella Walfridsson.

Av de tre nominerade bidragen kommer en vinnare att presenteras i samband med Kolla!-dagens prisutdelning den 4 oktober på Färgfabriken i Stockholm. Välkommen att Kolla! Köp biljett här.  

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.