Vinnare i Kolla! 2023

Grattis till de åtta vinnarna i Kolla! 2023. Kolla! är en av Sveriges främsta utmärkelser för visuella kreatörer. Vinnarna presenterades under en ceremoni på Kolla!-dagen den 4 oktober. Ta del av juryns motiveringar och kolla in vinnarna här.

Kategori: Bild

Vinnare: All Quiet on the Western Front
Kreatör: Patrik Svensson, illustratör
Uppdragsgivare: Harper’s magazine

Patrik Svensson för Harper´s magazine.

Juryns motivering:

”Med en djup förankring i det klassiska bildspråket, där pennan alltid är starkare än svärdet, möter den här bilden dåtid och nutid – både i teknik, budskap och stämning. Ett motiv som vid första anblick kan tyckas enkelt men som medelst precisa val och utsökt utförande rymmer veritabla bråddjup. Här används modern teknik för att skapa ett tidlöst motiv som – tyvärr – är lika aktuellt 2023 som 1914. En liten bild med ett enormt innehåll som omedelbart och med lågmäld kraft drabbar var och en som ser den”.

Alla nominerade bidrag i kategorin Bild. 

Kategori: Form

Vinnare: Repertoar i en låda
Kreatör: Lina Forsgren, art director och grafisk formgivare
Uppdragsgivare: Riksteatern

Kreatör: Lina Forsgren, art director och grafisk formgivare. Uppdragsgivare: Riksteatern.

Juryns motivering:

”Med ett inbjudande tilltal och interaktiva inslag återskapar det här bidraget den spänning som gick förlorad när scenkonsten fick inta alternativa former under corona-pandemin. Genom lager-pålager- principen presenteras omsorgsfullt utformade trycksaker som blir till fysiska förlängningar av föreställningarna de representerar. Ett kongenialt designobjekt med stor finess som på ett lekfullt och finurligt sätt väcker mottagarens intresse. Det här är en liten present full av överraskningar där den inneboende dramaturgin inte bara kommunicerar utan också är en upplevelse i sig”.

Alla nominerade i kategorin Form.

Kategori: Innovation

Vinnare: Love So Cruel
Kreatör: Double Up Studio: Louise Silfversparre, 3D kreatör och Lina Reidarsdotter Källström, 3D kreatör
Uppdragsgivare: Sarah Klang, artist
Övriga kreatörer: Fredrika Eriksson konceptutvecklare och Moa Romanova, karaktärsdesigner.

Stilbild från musikvideon ”Love so cruel” (Sarah Klang). Skapad av Louise Silfversparre, 3D kreatör och Lina Reidarsdotter Källström, 3D kreatör.

Gif ur musikvideon.

Juryns motivering: 

”I detta videoverk uppstår det innovativa i mötet mellan berättelsen, bildspråket och låten. När denna countrydoftande ballad kraschar med en visuell 3D-värld som frossar i realitysåpornas smäktande dramatik uppstår ljuv musik! Populärkulturella referenser droppas i en lek med gängse normer kring fint och fult. Trots en framträdande miljö- och karaktärsdesign, som både vågar ta plats och tangera det humoristiska, lyckas filmen ändå lyfta det sköra uttrycket i sången. Ett säreget och väldigt nutida visuellt verk som överraskar, utmanar genren och flyttar fram gränserna”.

Alla nominerade i kategorin Innovation. 

Kategori: Hantverk

Vinnare: Skull & Bones – Long Live Piracy –  game cinematic
Kreatör: Goodbye Kansas Studios – Animation director: Jonathon Tyler, Art director: Gustaf Holmsten, Regissör: Emnet Mulugeta
Uppdragsgivare: Ubisoft/DDB

Goodbye Kansas Studios producerade en gametrailer för Ubisofts spel ”Skull and Bones”.

Juryns motivering: 

”Här ser vi hantverksskicklighet på en obestridlig hög nivå – i alltifrån materialkänsla och simulering samt modellering och ljussättning till rigging, compositing, animering och klippning. Sjöslaget är en ren fest för ögat och levandegörandet av huvudkaraktären ska ha en särskild eloge. I en trailer fullspäckad med action och atmosfär, gör samspelet mellan projektets olika ansvarsområden utfallet till någonting väldigt vackert, uppslukande och omvälvande. Det enorma arbetet bakom produktionen skiner igenom och det visuella helhetsintrycket lämnar ingen oberörd”.

Alla nominerade i kategorin Hantverk. 

Kategori: Samarbete

Vinnare: Byråkrat genom århundraden
Kreatör: Illustratör och konstnär Björn Atldax
Uppdragsgivare: Kammarkollegiet
Övriga kreatörer/samarbetspartners: Kammarkollegiets anställda samt historikern Mats Hayen på Riksarkivet.

Illustratören och konstnären Björn Atldax för Kammarkollegiet.

Juryns motivering:

”Tack vare ett oväntat samarbete mellan illustratör, historiker och de anställda på världens äldsta myndighet utmärker sig den här serien av verk både vad gäller tillvägagångssätt och slutgiltigt resultat. Genom en mural per århundrade, från 1500- till 2000-talet, skildras byråkratens plats i samhället i ett färgstarkt och myllrande manér med stor detaljrikedom. Antalet motiv, skalan och tekniken med vilka de producerats imponerar och uppvisar stor originalitet. Ett maximalistiskt verk som på samma gång är dekorativt som tankeväckande och lämnar åskådaren med en wow-känsla”

Alla nominerade i kategorin Samarbete.

Kategori: Effekt

Vinnare: Djurens Rätt ”Världens bästa djurskydd”
Kreatör: Byrån Naive
Uppdragsgivare: Djurens Rätt

Stilbild ur filmen ”Världens bästa djurskydd” av byrån Naive.

Se videon i sin helhet här.

Juryns motivering:

”Ett aktuellt ämne, som trots sitt allvar, förpackats på ett lättsamt och tillgängligt sätt för en bred publik. Här utgör realistiskt renderade 3D-miljöer en fond för antropomorfiskt gestaltade huvudkaraktärer som skapar en känsla av identifikation. Därmed lyckas bidraget inte bara med konststycket att informera – utan även väcka nyfikenhet och engagemang utan allt för mycket pekpinnar. Klassiska berättartekniska grepp från animationens värld i kombination med en stor dos humor och ett skickligt hantverk snärjer in oss och ger projektet genomslagskraft”.

Alla nominerade i kategorin Effekt. 

Kategori: Kollektivet

Vinnare: Welcome to Norden
Kreatör: Siri Carlén, konstnär, illustratör och formgivare
Uppdragsgivare: Nordiska museet

Siri Carlén, konstnär, illustratör och formgivare för Nordiska museet.

Juryns motivering: 

”En traditionell symbol i extreminkluderande tappning, uppförd på en plats som vill vara – men kanske ännu inte är – till för oss alla. Här får vi ta del av ett verk som trots sitt pampiga anslag inte avskräcker, utan snarare inspirerar och bjuder in till engagemang. Med värme och generositet lyfter kreatörens lekfulla hantverksfrågor om representation och mångfald, samtidigt som besökaren aktiveras till att bli medskapare. Vilka får synas? Alla! Vilka får delta? Alla!”

Alla nominerade i kategorin Kollektivet. 

Kategori: Studentarbete

Vinnare: Illustrerad vardag
Kreatör: Illustratör och designer Moa Märta Markgren
Utbildning: Designprogrammet på HDK-Valand vid
Göteborgs universitet

Stillbild ur ”Illustrerad vardag” en film av illustratör, designer Moa Märta Markgren.

”Illustrerad vardag” av Moa Märta Markgren

Juryns motivering: 

”Ett gripande allkonstverk i gränslandet mellan fantasi och diskbänksrealism där tingen får ett annat liv än vad vi först kan föreställa oss. I en omsorgsfullt framtagen kuliss, som inte är vad den utger sig för att vara, gestaltas ett händelseförlopp där den ena motgången följer den andra. En ömsint illustration över livet självt som skapar identifikation i en samtid där vardagsskildringar blir alltmer polerade och anpassade för en utomstående blick. Det här bidraget ifrågasätter vår perception och våra förväntningar med lika delar vemod som värme – och en humor som är svår att värja sig emot”.

Alla nominerade i kategorin Studentarbete. 

Läs mer om juryn och deras arbete. 

Tack för Kolla! 2023! Tack till alla som medverkade!

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.