Jury

Daniel Ljunggren, Elin Lucassi, Emma Hanquist, Sepidar Hosseini, Johan Forslind, Martin Salin, Pompe Hedengren, Simon Appel, Stina Persson, Josefin Svenske.

Vi är mycket stolta över att få presentera de personer som i år kommer att gå igenom, granska, diskutera och hylla de bidrag som lämnas in, nämligen Kolla!s jury.

En bra jurysammansättning är bland det viktigaste för tävlingen. Vi vill att de ska representera alla de kompetenser som krävs för att bedöma bidragen i de olika kategorierna korrekt, vi vill att de ska stå för både tradition och förnyelse, och ha ett levande engagemang och en stark förankring i eget yrkeskunnande. Dessutom måste de ha god förmåga att bedöma och värdera egenskaper som gör visuella budskap intressanta och kommunikativa. Sammansättningen i juryn ska ge god dynamik och intressanta diskussioner.

Det är med detta som vägledning som årets jurymedlemmar har blivit utvalda.

I Kolla!s jury 2023 sitter:

EMMA HANQUIST – Illustratör

Foto: Emma Jönsson Dysell

Emma Hanquist arbetar som illustratör sedan 15 år tillbaka och hennes fokus är redaktionell illustration. Hon har illustrerat för en stor mängd tidningar både i Sverige och utomlands och drivs av att skapa roliga bildidéer med ett inkluderande perspektiv.

– Det är viktigt att kunna stanna upp och reflektera över det man gjort och gör. Att få känna sig stolt över sitt arbete och att få visa upp och dela sin kreativitet med andra. Kolla! är ett verktyg för det. Det ska bli oerhört roligt att få en inblick i samtiden. Det är lätt att hamna på sin kammare isolerad i sin egen kreativa bubbla så därför är jag mycket förväntansfull och peppad på att hoppa in i andra kreatörers tankar och verk.

STINA PERSSON – Illustratör

Foto: Jenny Hammar

Stina Persson är en prisbelönt illustratör med kunder som BALLY, The McCartney’s, NK och Vogue. Hon jobbar främst med flytande färger gärna kombinerade med klippta pappersformer. Efter flera år i Japan, Italien och USA bor hon nu på Söder i Stockholm med tre söner och man och katt.

– Kolla! är viktig då många formgivare och illustratörer jobbar själva, kanske till och med från köksbordet. Då kan det vara svårt att ta sig själv och sitt arbete på samma allvar som den som tar på sig kostymen och susar till kontoret. Jag tror många av oss drabbas av Impostor Syndrome. Så alla medel för att ta oss själva, vårt arbete och vår branch på allvar bör uppmuntras.

– Jag är så nyfiken på alla bilder. Ser man någon trend? Vad är på gång? Jag tror jag kommer bli väldigt inspirerad även om jag inser att tvingas välja och välja bort kommer bli jättesvårt.

SIMON APPEL – Animatör

Foto: Fredrik Wannerstedt.

Simon Appel är grafisk designer och regissör. Han arbetar mestadels inom 3d och animation för kunder som Microsoft, Venmo och Brio men brinner även för analoga tekniker såsom screentryck och keramik. Mitt hjärta slår extra hårt för grafiska, kontrastrika bilder fulla av färg.

– Tävligen Kolla! är en perfekt länk mellan kund och illustratör. Ett sätt att upptäcka ny talang. Det ska bli väldigt roligt och intressant att få träffa folk som nördar in på samma områden som mig själv – färg, form, komposition etc.

JOHAN FORSLIND – Kursansvarig animation och rörlig grafik på Konstfack

Foto: Privat

Johan Forslind är animatör och har arbetat med animation och rörlig grafik inom reklam, dataspel, TV m.m. i snart 25 år. Numera arbetar Johan, till större delen av tiden, som adjunkt på Konstfack där han undervisar i animation.

– Förutom att skapa uppmärksamhet kring och lyfta fram alla fina arbeten som görs kan Kolla! också ge inspiration och uppmuntran som vi alla behöver. Jag ser fram emot att få ta del av en massa fina arbeten!

SEPIDAR HOSSEINI – Grafisk formgivare

Foto: Mathilda Franzel

Sepidar Hosseini är multidisciplinär art director, grafisk formgivare och bildkonstnär med en praktik som omfattar allt från trycksaker till rumsliga gestaltningar. Hon är utbildad i på Konstfack i Stockholm och driver studio i eget namn sedan 2011 med uppdrag främst inom kulturfältet.

– Det är ju egentligen omöjligt att tävla i kreativt arbete men i bästa fall utgör Kolla! en viktig mötesplats som skapar sammanhang för samtal om visuell kommunikation där intressanta projekt kan lyftas, firas och bana väg.

– Med juryarbetet ser jag fram emot att ta del av olika konstnärsskap, diskutera vårt hantverk och analysera tendenser i fältet med de andra jurymedlemmarna.

POMPE HEDENGREN – Grafisk formgivare

Foto: Klara G

Pompe Hedengren arbetar som konstnärlig ledare och gör bilder, filmer och utställningar. De senaste åren har han drivit konstprojektet Aquanauts som är en stor utställning, en föreställning och en bok.

Pompe Hedengrens studio Stockholm Graphics arbetar med flera av Sveriges kulturinstitutioner: Nationalmuseum, Moderna Museet, Konserthuset, Kulturhuset Stadsteatern, Nordiska Museet, Dansmuseet, Kungliga Operan, Sven-Harrys Konstmuseum, Dunkers Kulturhus, IKEA.

MARTIN SALIN – Creative director Secret Hut

Foto: Privat

Martin Sahlin är yrkesverksam som tv-spelskapare sedan länge. På hans meritlista finns bland annat Unravel-spelen. Han är en blandkonstnär med rötter i 90-talets punkmusik, aktivism, och DIY-anda. Martin är baserad i Umeå.

DANIEL LJUNGREN – Art director

Foto: Privat

Daniel Ljunggren är Art Director i spelbranschen och har jobbat på bl.a DICE, Avalanche Studios och är nu på NOID. Han har även länge gjort illustrationer till Magic: the Gathering.

ELIN LUCASSI – Serieskapare

Foto: Privat

Elin Lucassi är serietecknare samt förlagschef och VD på En bok för alla. Hon har gett ut fyra egna serieböcker. Den senast i raden är ”Karantändagboken” som skildrar det första året i pandemin. I övrigt ritar hon varje vecka i stripserien Rit-Lucassi.

– Jag ser allra mest fram emot att få sitta och nörda ner mig i mitt älsklingsämne i grupp. Det finns inget mer stimulerande för tanken och i förlängningen den egna kreativiteten än det.

JOSEFIN SVENSKE – Serieskapare och förläggare

Foto: Gert Jan Pos

Josefin Svenske är serietecknare och bilderboksförläggare på Rabén & Sjögren. Hon drev tidigare Kolik förlag och har varit lärare på Serieskolan i Malmö. Som serieskapare jobbar Josefin ofta självbiografiskt och roas av liveteckning och det förutsägbara i det handgjorda.

– Det ska bli intressant att få se olika saker som konsument eller mottagare och ta sig tid att fundera och reflektera över vad skaparna har tänkt med sina verk. Vilka intentioner som fanns, vad valen fick för betydelse och vad effekten blev. Det känns upplyftande och bra med årets kategorier som är både utmanande och upplyftande. Kategorierna Kollektivet och Samarbete är extra drömmigt att få kasta sig in i som juryledamot i år.